רפואה סינית לירידה בשמיעה עם הגיל

מאת : פרופסור משה עירון

לאיבוד שמיעה בשלבים שונים של החיים קיימות סיבות רבות: איבוד שמיעה בגיל צעיר מתרחשת לרוב על רקע טראומטי, כלומר בגלל חשיפה לעוצמת רעש מתמשכת אשר פוגעת מכאנית ועצבית בשמיעה. סיבה אחרת לאיבוד שמיעה, הקיימת בכל הגילאים אך נפוצה יותר בקרב ילדים וצעירים, היא דלקת באוזן התיכונה עם פגיעה דלקתית המסתיימת בהסתיידויות של עצמות השמע. מצב זה מוביל להידרדרות חוש השמיעה. איבוד שמיעה יכול להיווצר גם בעקבות פגיעה פיזית בעור התוף שבאוזן. בגיל מבוגר איבוד שמיעה חלקית או מוחלטת, הינו תופעה נפוצה למדי ובולטת בתרבות המערבית.

איבוד שמיעה אצל מבוגרים

מה קורה עם עליית הגיל הכרונולוגי שבגללו נפגעת השמיעה, עד כי רבים נזקקים לתמיכת מכשירי שמיעה? בגיל מבוגר נוטות עצמות השמע להסתייד ונוצרת התדרדרות בהולכה העצבית באוזן שילוב זה גורם לירידה הדרגתית בשמיעה. הטיפול היחיד המוכר ברפואה המערבית הוא מכשיר שמיעה, אשר בהחלט משפר את איכות החיים עם מינימום של אי נוחות ופגיעה אסטטית. אך המכשיר אינו מחזיר את השמיעה לקדמותה, ואינו מונע את התדרדרותה.

רפואה סינית ושמיעה

לפי הרפואה הסינית הכליות אחראיות גם על השמיעה. ברפואה סינית אין הפרדה בין תפקוד עצמות השמע לבין ההולכה העצבית של האוזן. עם עליית הגיל, באופן טבעי האנרגיה של הכליות הולכת ופוחתת, ויחד עם שלל בעיות אפשריות, תתכן גם ירידה בשמיעה. אי לזאת, כל מרפא סיני אשר מודע לכך, יודע כי עם עליית גיל המטופל/ת, חייבים להגביר את האנרגיה של הכליות, על מנת להאט את הירידה בשמיעה. במקרים רבים, כאשר מתחילים לטפל עם האיתותים הראשונים של הירידה בשמיעה, אפשר למנוע את ההתדרדרות.

טיפול ברפואה סינית בירידה בשמיעה

הרפואה הסינית ממליצה על אורח חיים מתאים יותר, כולל שינוי תזונתי, צמחי מרפא סיניים ודיקור סיני (אקופונקטורה). כאשר מדברים על אורח חיים מתאים יותר, הכוונה היא ללכת לישון בשעה מוקדמת, סביב השעות 22.00 – 23.00. לא להתיש את הגוף. לנוח בשעות הצהריים ובהזדמנות זו רצוי גם לעשות מדיטציה. רצוי להימנע מאכילת ארוחות דשנות וכבדות בשעות הערב. לאכול את המזון המתאים לנו ולא מזונות שיוצרים עומס על מערכות הגוף השונות. חשוב לאכול מזונות עם דרגת חומציות בסיסית ולא חומצית. לכל השינויים הנ"ל אנו מוסיפים דיקור סיני לחיזוק הכליות ומצרפים צמחי-מרפא סיניים.

הטיפולים המשולבים הללו נושאים פרי. ככל שאנו מתחילים בהם מוקדם יותר, ההצלחה תהיה גדולה יותר. אם נתחיל מאוחר מדי, מן הסתם התועלת הטיפולית תהיה מינימאלית אם בכלל. הניסיון הסיני מראה כי טיפולים שכאלה מועילים ביותר וזו הייתה הדרך בה נקטו הסינים משחר ההיסטוריה שלהם לפני המצאת מכשירי השמיעה, כאשר היה חיוני ביותר למנוע התדרדרות בשמיעה. מובן שהיו קשישים אשר איבדו את שמיעתם, אך זה קרה באחוז קטן מהמקרים, לעומת המצב כיום.

אני מציע לאנשים, לדאוג לעצמם מוקדם ככל האפשר בהיבט הרחב של חיזוק הכליות עם עליית הגיל. בכך לא רק נשמור על שמיעתנו, אלא גם על ראיה טובה יותר, נהנה יותר מחוש הטעם, הריח והמישוש, נוכל לתפקד טוב יותר ואיכות חיינו תהיה צעירה יותר מאשר גילנו הכרונולוגי.

ההשקעה בבריאותנו האישית היא ההשקעה הטובה בעולם וכל היתר נמצא הרחק מאחור.

FacebookyoutubemailFacebookyoutubemailby feather