מאת : פרופסור משה עירון
הצטברות נוזלים באוזן התיכונה הינה תופעה הקיימת גם אצל מבוגרים אך נפוצה במיוחד בקרב ילדים. הצטברות הנוזלים נגרמת בגלל קרבת האוזן לדרכי הנשימה העליונים והיצרות בתעלת אוסטכיוס המחברת בין האוזן התיכונה לגרון. תעלת אוסטכיוס מאפשרת מעבר של נוזלים עודפים לגרון, וויסות לחץ על מנת לשמור על עור התוף. דרך התעלה עוברים גם ליחה, וירוסים וחיידקים בכיוון הפוך – מהגרון אל האוזן התיכונה ועלולים לגרום לזיהומים. הצטברות הנוזלים באוזן גורמת לכאבים ולירידה בשמיעה.
הטיפול הראשוני ברפואה המערבית הוא אבחון סוג הנוזל, שאיבתו במידת האפשר, או מתן תרופות במטרה לייבש את הנוזלים. במקרים עקשניים של דלקות חוזרות וחוסר שיפור במצב, כולל הפרעות שמיעה, מופנה החולה לניתוח בו מנקבים את קרום התוף ושותלים לתוכו "כפתורים", שתפקידים לשחרר את לחץ הנוזלים. הכפתור הוא למעשה שסתום חד כיווני עם פתח כלפי חוץ. הבעיה היא שהכפתורים מונעים מעור התוף להסגר מחדש ורבים מהמנותחים נותרים עם חור ו/או צלקת באזור, ובמקרים רבים נגרמת ירידה קבועה בשמיעה. במצב של חור בעור התוף, האוזן חשופה לכניסת מים ולחדירת מזהמים אשר עלולים לגרום לדלקות. בעלי כישרון מוסיקאלי עלולים להיפגע מניתוח זה יותר ולאבד את שמיעתם המוסיקאלית. אז מה כן ניתן לעשות?
לפי הרפואה הסינית, הכליות אחראיות על האוזניים. לפיכך הסיבה לנוזלים באוזניים אצל ילדים, היא שהכליות עמוסות מידי בפעילות של צמיחה וגדילה, ולעתים האנרגיה הבסיסית שלהן אינה עומדת בעומס. במצבים בהם אין לחות חמה בכליות אזי הדלקת תהיה דלקת "סירוטית", המתאפיינת בנוזל צהבהב שאיננו מוגלתי.
רפואה סינית לשחרור נוזלים מהאוזניים
למטופלים במרפאתי הסובלים מנוזלים באוזן התיכונה, אני ממליץ קודם כל על שינוי תזונתי החשוב לחיים בכלל, ולמצבי דלקת בפרט. בנוסף לכך אני מטפל באוזן בעזרת לייזר רך שהוא בעל עוצמה נמוכה ביותר המתאימה לטיפול גם בילדים קטנים (להבדיל מלייזר ניתוחי). טיפול זה נמצא יעיל גם לדלקות אוזניים חריפות, ללא צורך במתן אנטיביוטיקה. לעיתים רחוקות יש צורך בתוספת של דיקור סיני ו/או צמחי-מרפא סיניים. רוב המטופלים מגיבים היטב לטיפול זה ושבים במהרה לחיי השגרה שלהם. בעקבות הטיפול נמנע מן המטופל הנזק הכרוך בטיפול אנטיביוטי ממושך, או בצורך בניתוח להשתלת כפתורים.
התוצאות המהירות והיעילות של טיפול המשלב רפואה סינית עם לייזר רך, מעידות שכדאי לנסות טיפול זה, ללא תופעות לוואי. לכן לפני שקובעים תור לניתוח, כדאי לבדוק את כל האפשרויות למניעתו.