מאת : פרופסור משה עירון
ילדים גדלים מהר. בימנו ילדים מדברים ומתנהגים בצורה בוגרת מגילם ולצערנו גם נחשפים למחלות אשר בעבר נמצאו אצל מבוגרים בלבד. כיום, ילדים בגן הילדים כבר מראים סימנים מוקדמים של מחלת לב ומחקר חדש מקשר זאת לצפייה ממושכת בטלוויזיה.
במחקר שנערך באוסטרליה נשאלו הורים של 1492 ילדים בגילאים 7-6, כמה זמן ביום נחשפים ילדיהם למרקע הטלוויזיה או למחשב, לעומת הזמן המוקדש לפעילות גופנית בחוץ.
מהמחקר עולה כי רוב הילדים נחשפו לטלוויזיה ולמחשב במשך כשעתיים ביום בממוצע, כלומר בכ-14 שעות בשבוע של צפייה בטלוויזיה ובמחשב, לעומת כ-30 דקות ביום שהוקדשו למשחק פעיל בחוץ, שהן שלוש וחצי שעות בשבוע בלבד.
נזק בריאותי מצטבר
את הנזק לא רואים בגיל 7-6, לפחות לא חיצונית. לכן ביצעו החוקרים צילומי עורקים מאחורי העיניים. מדוע דווקא בעיניים? כי זוהי הדרך הקלה ביותר לראות עורקיקים. עובי העורקיקים שמאחורי העיניים מסייע לצפות סיכון למחלות לב.
החוקרים מצאו כי אצל ילדים אשר "בילו" את הזמן הארוך ביותר מול המרקע, היתה היצרות של 1.53 מיקרון על כל שעת צפייה. לעומת זאת אצל הילדים אשר היו פעילים יותר, העורקיקים היו רחבים ב-2.2 מיקרון. תוצאה כזו במבוגרים עלולה לגרום לעליית לחץ דם ב-10 מ"מ כספית.
סיכונים נוספים: חרדות דיכאון
הסיכון ללב איננו הסיכון היחיד הנגרם מצפייה ממושכת בטלוויזיה. במסגרת אותו מחקר נבדקה קבוצת ילדים בכיתות ג'-ח' ונמצא כי חלק מהילדים התמכרו לטלוויזיה וצפו בה במשך כ-30 שעות בשבוע. ילדים אלה נטו יותר לסבול מחרדות, דיכאון, פחדים והתנהגות אימפולסיבית. היו להם בעיות התנהגות עם ילדים אחרים בני גילם ובעיות קשות ביותר בהכנת שיעורי הבית.
החדשות הטובות: הכול הפיך
מאחר וילדים הם ביתרון של גיל בהשוואה למבוגרים, אין זה סוף פסוק והתהליך עדיין הפיך. כל שנחוץ הוא להשיבם במהירות לפעילות על מנת למנוע מהם סיכונים בריאותיים בבגרותם.
מחקר זה מבליט את הנזקים הסביבתיים הנמצאים בתחום השליטה שלנו כהורים. הפיתוי תמיד יהיה בפתח בכל נושא שהוא. השאלה שתמיד תעמוד בפנינו היא מה אנחנו ההורים עשינו ונעשה כדי לתמוך בבריאות ילדינו בטווח המיידי ובטווח הארוך. אם לא נפעל מהר ונכון, הרי שנהיה שותפים לגידול דור חדש של אנשים הרבה יותר חולניים.
הדבר נכון לא רק לגבי צפייה בטלוויזיה, אלא גם באכילת תזונה מזיקה, למשל. לכן אנו חייבים לפתח מודעות ומוטב מוקדם מאשר מאוחר.