מאת : פרופסור משה עירון
מזונות לבנים הם מזונות שעברו זיקוק תעשייתי אשר הסיר מהם מינרלים, ויטמינים, אנזימים, סיבים, אנטי אוקסידנטים, פרוביוטיקה, חלבונים ושומנים, ההחיוניים לגוף. למשפחת המזונות הלבנים שייכים: הסוכר הלבן, קמח לבן, מלח לבן, אורז לבן וכו'. מוצרים אלו נחשבים למזיקים מאחר והם שואבים את המגנזיום מהגוף, דבר הגורם למחלות, אלא אם משלימים חוסרים אלו באמצעות תוספי מינרלים.
זיקוק המזונות הלבנים נעשה לצורך הארכת חיי המדף שלהם. מוצרי המזון הלבנים מספקים קלוריות ריקות אשר אינן מביאות תועלת משמעותית לגוף. כ-90% מאוכלוסיית ארה"ב ניזונה ממזונות מעובדים אשר ברובם מועשרים גם בתוספים שונים של צבעי מאכל וחומרי שימור וחסרים מרכיבי תזונה חיוניים.
צריכת מזונות הלבנים הללו יכולה להעלות את שכיחות אוטם שריר הלב בכ-30%, את שכיחות הסוכרת, כולל זו העמידה לאינסולין, ולהעלות את ערכי לחץ הדם, זאת בהשוואה לצרכני מזון מלא.
סוכר לבן והפרעות קשב
כיום מקובל וידוע כי סוכר מזוקק (לבן) מהווה את אחת הסיבות החשובות בהתפתחות הפרעות קשב וריכוז (ADD) והיפר אקטיביות בילדים (ADHD). הסוכר הפך למעשה מקור להתמכרות תזונתית בארה"ב. עד שנת 1895 היתה הצריכה הממוצעת לאדם כ-1.5– 3 ק"ג סוכר בשנה. כיום, אדם ממוצע צורך בשנה כמות סוכר הקרובה למשקל גופו. כל כמות הסוכר הזו חייבת לעבור את תהליך חילוף החומרים בעזרת הלבלב.
אלוקסן כגורם לסוכרת
בתהליך ייצור המזון נעשה שימוש בחומרים כימיים למיניהם, הגורמים להיווצרות אלוקסן (Alloxan). האלוקסן הינו תוצר לוואי שנוצר מפירוק חומצת שתן וגורם לנזק רב ל-DNA של תאי הביטא בלבלב המייצרים את האינסולין, וגורמים לירידה תפקודית עד כדי היווצרות יתר סוכרים בדם.
במעבדות מחקר לחקר הסוכרת, משמש האלוקסן כמחולל סוכרת בחיות מעבדה. האלוקסן גורם לסוכרת בגלל ריבוי הרדיקלים החופשיים המגיעים דרכו אל תאי הביטא של הלבלב, ובכך נגרם נזק לתאים ופורצת מחלת הסוכרת.
מלח ים טהור
מלח ים טהור, מכיל 92 מינרלים, לעומת מלח בישול מזוקק המכיל שני מינרלים בלבד: נתרן וכלור.
ב-2006 פרסם ארגון הרפואה האמריקאי (AMA) קריאה ליצרני המזון להפחית את כמויות המלח בשל הנזק האפשרי ליתר לחץ דם, אירועים מוחיים ומחלות לב.
הנזק הנגרם מהמלח אין מקורו בנתרן אלא בהעדר כל שאר המינרלים האחרים אשר הוסרו ממנו בתהליך ההלבנה. מאידך, מלח בישול רגיל מכיל אלומיניום אשר חשוד כגורם לנזק מוחי עד כדי אלצהיימר.
הנתרן חיוני ביותר ומקומו בנוזל התוך והחוץ תאי. בלעדיו התא לא יכול להתקיים. הנתרן חיוני גם לפעילות תאי עצב, שריר, פעילות ביוכימית בגוף בהם נוטלים חלק אנזימים אשר זקוקים למינרלים אלו. גם יצירת חומצת הקיבה מחייבת נתרן כלורי יחד עם מינרלים נוספים.
מגנזיום
מתוך כל המינרלים נמצא כי המגנזיום הוא החיוני ביותר. עצם נטילתו מונעת הרבה מאד מחלות ובעיות רפואיות. בעבודות מחקר שנעשו באוניברסיטת הרווארד נמצא כי מזונות מזוקקים מהווים את הגורם המרכזי להתהוותן של מחלות ניווניות שונות ובעיקר סרטן. היכולת למנוע זאת נמצאת בידנו וכל זאת היא בחירה אישית.
סוכרת מחלות לב ועוד
הדברים נכונים גם לגבי מחלות כמו סוכרת, מחלות לב ודומיהן, אשר מחסור במגנזיום מהווה סיבה מהותית להיווצרותן. ההחלמה ומניעת הסיבוכים גם הן תלויות במתן תוספי מגנזיום.
לצערי הרב, חלק גדול מהציבור עדיין לא מודע לנושא וממשיך לצרוך מוצרי מזון לבנים. שינוי תזונה כיום הוא קל ופשוט, וגם הפרש המחירים כבר לא מהווה מכשול, כפי שהיה בעבר. וכמו שנאמר ביהדות "ובחרת בטוב". אלוהים העניק לנו את זכות הבחירה, הבה ננצל אותה נכונה.
תגובות ושאלות אפשר לשלוח באמצעות טופס צור קשר
מידע זה מוגש כחומר למחשבה ובשום אופן אינו מהווה התוויה רפואית או טיפולית כלשהי.
במקרה של בעיה רפואית יש להתייעץ עם הרופא המטפל.