מאת : פרופסור משה עירון
כאבי גב הינם תופעה נפוצה ואחת הסיבות העיקריות להפסד ימי עבודה. הגב כולל עצמות, שרירים, עצבים, רצועות וגידים וכן איברים פנימיים שכל אחד מהם עלול להוות סיבה לכאב. הגב נחלק לשלושה אזורים עיקריים: גב תחתון, גב עליון, וגב אמצעי – החלק שזוכה כנראה לפחות התייחסות, אך כאבי גב אמצעי שכיחים יותר משמקובל לחשוב ולעתים לא זוכים לטיפול הראוי. אדם הסובל מכאבי גב מופנה לאורתופד ולצילומים. במידה ולא מתגלה בעיה אורתופדית מקבל החולה תרופות לשיכוך כאבים. רק לעיתים נדירות הוא מופנה לבדיקות נוספות, לאיתור הסיבות לכאב.
ברפואה הסינית אנו מחלקים את הגוף לשלושה חלקים והחלק המרכזי כולל את האיברים הבאים: קיבה, טחול, לבלב וכבד. כל איבר והמיקום המדויק שלו. הכבד קרוב יותר לסרעפת. אחריו ממוקמים הטחול-לבלב וחוליה מתחתיו הקיבה. בגלל שאיברים אלו יושבים אחד מתחת לשני, למיקום האיבר חשיבות עליונה באבחון, בטיפול, וכמובן גם בתהליך הטבעי של המחלה. בהזדמנות זו ברצוני לספר על מספר מקרים אופייניים מאוד ברפואה הסינית, אשר לא זכו להתייחסות ברפואה המערבית.
מקרה ראשון
למרפאתי הגיע גבר בשנות החמישים לחייו, אשר זה עתה השתחרר מאשפוז ממושך בעקבות כאבים עזים בגב האמצעי. האבחון בבית החולים לא העלה שום ממצא פרט לסוכרת קלה אשר טופלה במתן המלצות תזונתיות.
באבחון לפי הרפואה הסינית גיליתי שמדובר בבעיה בלבלב ולכן התחלנו בדיקור סיני. הטיפול הועיל במידה מסוימת אך הכאבים לא פסקו לגמרי. מאחר ואין זה אופייני, הפניתי את המטופל לבדיקת אולטרסאונד חוזרת, ואכן הפעם התגלה גידול קטן בלבלב.
מקרה שני
בהזדמנות אחרת הגיעה למרפאתי אישה שהתלוננה על כאבים עזים במרכז הגב אשר הציקו לה ושיבשו את תפקודה היומיומי. לאישה נערכו צילומי עמוד-שדרה אשר לא העלו כל ממצא המסביר את הכאבים. היא טופלה במשככי כאבים לאורך זמן אך לשווא.
בצר לה החליטה לפנות לטיפול ברפואה הסינית והגיעה למרפאתי. האבחנה לפי הרפואה הסינית העלתה כי מדובר בבעיה בכבד. התחלתי לטפל בה בדיקור סיני אך ההשפעה היתה חלקית בלבד. בהיעדר תגובה מלאה כמצופה, עלה בי חשד לקיומו של תהליך אחר המחייב בירור והפניתי אותה לבדיקת MRI. מהתוצאות עלה חשד לסרטן הכבד הפניתי את המטופלת לטיפול אונקולוגי.
מקרה שלישי
אדם בשנות החמישים לחייו הגיע אלי בשל כאבים בגב האמצעי. בבדיקה הסינית זיהיתי שהבעיה היא בקיבה, ואכן התברר כי האיש סובל מצרבות ומכאבי בטן עזים באמצע הלילה ועלה חשד לקיומו של כיב פפטי בקיבה או בתריסריון. המטופל נשלח לבדיקת גסטרוסקופיה. בבדיקה נמצא כי מדובר בשני כיבים בקיבה הנושקים זה לזה. האיש החליט להמשיך בטיפול אצלי. תוך מספר שבועות החלים האיש וכאבי הגב חלפו. בבדיקה חוזרת של הקיבה לא נמצאה עדות לכיבים הללו. עד היום האיש בריא לגמרי וחלפו מאז שנים ארוכות.
המקרים הנ"ל מעידים שכאבי גב אמצעי לעתים כלל אינם נובעים מסיבה אורתופדית בגב אלא מבעיה באברים פנימיים. לכן תהיה זו טעות לשחרר את החולה ללא טיפול, גם אם בצילומי הגב לא נמצאה סיבה לכאב. מכך אפשר להבין כי הטיפול ברפואה סינית איננו רק טיפול מונע אלא גם קורטיבי. כלומר, גם מרפאים בעיה קיימת. זו הסיבה בגללה אני ממליץ על טיפולים בדיקור סיני או בצמחי-מרפא סיניים לשלל בעיות. מוטב לטפל מוקדם ככל האפשר ובכך למנוע סיבוכים בהמשך, ואם אפשר, גם להימנע מתרופות כימיות בעלות תופעות לוואי.