מאת : פרופסור משה עירון
מחלת האסטמה, או בשמה העברי "גנחת הסמפונות", מוכרת וידועה זה אלפי שנים. הרפואה הסינית מכירה בשתי צורות עיקריות של המחלה. את הצורה הראשונה מייחסת הרפואה הסינית לחולשת הכליות אשר אינן מצליחות להוריד למטה את האנרגיה שהצטברה בריאות ובדרכי הנשימה. הצורה השנייה של המחלה נגרמת, לפי השקפת הרפואה הסינית, מחולשת הריאות עצמן ובעקבות זאת קשה לחולה להכניס את האוויר אל דרכי הנשימה. הרפואה הסינית רואה שוני עקרוני בין שתי הצורות הללו של המחלה והסימפטומים שלהן יהיו שונים. במקרה הראשון, יסבול האדם מצפצופים בנשיפת אוויר, בעוד שבמקרה השני, הצפצופים יופיעו בעת שאיפת האוויר. כמו כן יהיו סימפטומים נוספים שיבטאו את חולשת הכליות או את חוסר האנרגיה בריאות. הסימפטומים הללו מכוונים את הרופא המטפל לאבחן היכן מקור הבעיה. בדיקת הדופק תאשרר את האבחנה.
בעקבות האבחון נקבע סוג הטיפול. ניתן לטפל באסטמה באמצעות דיקור סיני, בעזרת צמחי מרפא סיניים, או בשילוב בין שניהם. במהלך הטיפול אנו מתייחסים גם לתזונה, מאחר והמזון עצמו יכול להיות אלרגני או להכיל מרכיבים הגורמים להצטברות ליחה בדרכי הנשימה ולעודד התקפים. בשני המקרים הללו מוטב לאדם להימנע מצריכת מוצרים גורמי ליחה. לפי הרפואה הסינית, חלב ומוצריו עומדים בראש רשימת גורמי הליחה בדרכי הנשימה, ונחשבים לאלרגניים בעלי פוטנטיות גבוהה.
במהלך הטיפול אנו מבצעים בדיקת סבילות למזונות השונים ומייעצים למטופל להימנע מצריכת המוצרים אשר נמצאו בעייתיים. הטיפול ברפואה סינית בשילוב עם שינוי תזונתי יעילים בצורה מדהימה. החולה, ולא משנה מה גילו, מתחיל לפתע ליהנות מאיכות חיים ומהיעדר חששות מפני קשיי נשימה. הצורך בתרופות פוחת מאוד, ולעתים אין עוד צורך בתרופות. בכך נמנעים סיבוכים ותופעות לוואי. מניסיוני מצאתי כי אצל ילדים קטנים, לרוב מספיק שינוי תזונתי בלבד, בהתאם לממצאי בדיקת הרגישות. רק ילדים בודדים נזקקים לטיפול נוסף.
בהזדמנות זו ברצוני לספר על מחקר אותו ביצעתי לפני יותר מעשרים שנה, בשיתוף עם היחידה לאלרגיה של בית חולים במרכז הארץ. בדקנו בבדיקת דם את רמת הרכיב IGE המעיד על אלרגיה בקרב מטופלים שסבלו מאסטמה אלרגית וקיבלו טיפול בדיקור סיני בלבד. לא בצענו שום שינויים אחרים של תזונה, תרופות, פעילות וכו'. להפתעתנו מצאנו כי רמת ה-IGE ירדה באופן משמעותי ביותר בעקבות הטיפול בדיקור. מחקר זה נערך בעקבות עבודה קודמת אותה ערכנו בקרב חולים עם נזלת אלרגית. גם אצלם נמצאה ירידה מאד משמעותית ברמת המרכיב IGE. המסקנה היא שרפואה סינית, ובמקרה זה דיקור, שינה פרמטרים ביוכימיים בדם חולים. מאז התפרסמו עבודות מחקר רבות שהגיעו למסקנות דומות. ממצאים אלו מצביעים על יכולתה של הרפואה הסינית לטפל במצבי אסטמה, עם דיקור או תרופה סינית ללא צורך בתרופות כימיות בעלות תופעות הלוואי.
אני ממליץ לחולים ולבני משפחותיהם לשקול את הטיפול ברפואה סינית כאשר מדובר באסטמה. במקום לחיות על תרופות כימיות כל החיים. הרפואה הסינית מאפשרת לחזור לחיים נורמאליים, עם מגבלה תזונתית כזו או אחרת, זאת לאחר תקופה של טיפול סיני כלשהו. סיכויי ההצלחה קרובים ל-90 אחוזים, וזו סיבה מספקת לנסות טיפול זה.