מאת : פרופסור משה עירון
באחרונה פורסם בארה"ב כי בתעשיית המזון נעשה שימוש בחלקיקים זעירים, ברמות ננו אשר מוחדרים למזון המתועש ומזיקים לאדם. למרבה הצער חלקיקי חומרים אלו אינם מוזכרים ברשימת הרכיבים שעל תוויות המזון.
כותב המאמר, ד"ר דוגלס, מגדיר אותם:
These tiny terrors are called nanoparticles or nano materials
חלקיקים אלו נועדו להעניק למזון מראה מעורר תיאבון, ואורך חיי מדף ארוכים יותר.
במידה ומוזכרים ברשימת הרכיבים "חלקיקי ננו", עדיף להימנע משימוש במזונות אלו. הסיבה לכך שברוב המקרים חלקיקי הננו אינם מוזכרים בתוויות המזון, היא שטרם נקבע תקן לשימוש בחלקיקים בגודל שכזה ועדיין אין מידע מספיק על נזקיהם.
בעבודת מחקר שנעשתה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס על בעלי חיים, נמצא כי טיטניום דו חמצני במינון ננו, שהוא החומר נפוץ בתעשיית המזון, גורם נזק ל-DNA ולכרומוזומים. החוקרים גורסים שנזק כזה ל-DNA ולכרומוזומים עלול לגרום לסרטן, למחלות לב ומוח. למרות זאת עדיין מוחדרים חלקיקי ננו אלו למזון המתועש וגם לפירות ולירקות.
לארגון המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA אין בשלב זה כל תוכנית פעולה בנושא. בחדשות ה-AOL) American on Line) מדווחים כי לפחות 20 מפעלי מזון מהגדולים בעולם, מפעילים מעבדות ננו משלהם או נעזרים במעבדות אוניברסיטאיות לייצור חלקיקי ננו עבור מוצרי המזון מתוצרתם.
הואיל ועד כה אין שום דרישה לסימון חלקיקים אלו ואין שום תקן בנושא, אין לנו שום דרך לדעת באיזה מזונות נמצאים חלקיקים אלו ואין באפשרותנו להימנע מהשימוש בהם.
ברצוני לציין כמה היבטים בנושא כאוב זה: ככל שרמת הטכנולוגיה בעולם מתקדמת יותר, אנחנו פוגעים יותר בעצמנו ורוכשים יותר מזון מהונדס שטרם נחקר עד תום. קיימות השערות פסימיות למדי לגבי נזקי המזון המהונדס אך ממעטים לדבר ולכתוב על כך. אנחנו אוכלים מזונות מעובדים אשר נועדו להיות "כלכליים", להתאים לאורך חיי מדף ארוכים ולאו דווקא לספק בריאות לצרכנים. המזון התעשייתי בעייתי בתכליתו והדרך הנכונה היא לקנות מוצרים בסיסיים ומהם להכין את הארוחות שלנו. כך הדבר גם לגבי חומרי הדברה. לכאורה אנו רוצים לייצר יותר מזון, אך הדבר נעשה על חשבון הבריאות שלנו ושל ילדינו.
כאשר אנחנו מבשלים בכלי בישול מטפלון לדוגמא, אנחנו מרעילים את המזון בחלקיקים רעילים ביותר. אנחנו צורכים לא מעט מוצרי מזון שהאנרגיה שלהם נחשבת "חלולה", הכוונה לקמח וסוכר לבנים. מעבר לנזק הרב שהם גורמים, אין בהם שום תועלת לגוף מלבד הקלוריות הריקות שבהם.
ישנן עוד אין סוף בעיות שלא הוזכרו במאמר זה וכל אחת מהן כבדת משקל, וכעת נחשפת בעיית חלקיקי הננו אשר תעשיית המזון משתמשת בהם כדי ליפות את המוצר ולהתאימו לחיי המדף ארוכים.
אני תוהה ביני לבין עצמי, מתי נתעורר ומה יהיה הדבר שיוציא אותנו מהאדישות וחוסר העשייה של רובנו נגד מפגעים קשים אלו.
תגובות ושאלות אפשר לשלוח באמצעות טופס צור קשר בצד שמאל
מידע זה מוגש כחומר למחשבה ובשום אופן אינו מהווה התוויה רפואית או טיפולית כלשהי.
במקרה של בעיה רפואית יש להתייעץ עם הרופא המטפל.